Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16325   

Gymnosporangium sabinae
Armut Memeli Pasi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Gymnosporangium sabinae Wint.
- Gymnosporangium globosum (Farl.) Farl.
- Gymnosporangium libocedri (C. Henn.) F. Kern
- Gymnosporangium kernianum Bethel
- Gymnosporangium fuscum R. Hedw. in DC.
- Gymnosporangium nelsonii Arth.
Fungal hastalik etmenleri basta armut olmak üzere ahlat, üvez, elma, aliç ve ayva agaçlarinda hastalik yaptigi görülmektedir. Hastalik etmeni genellikle meyve agaçlarinin yapraklarinda zarari meydana getirir ve yaprak dökülmesine neden olurlar. Bazen yapraktan baska dal ve meyvelerde hastaligin belirtisi görülebilir. Hastalik etmeni tüm yasam döngüsünü iki konukçu üzerinde tamamlar, bunlar ardiç ve armut' dur. Ana konuçusu asil olarak ardiç agaçlari olup, armut, elma gibi diger bitkiler ise ara konukçu olarak görev yapmaktadir.
Fungal etmenin armut ve elma gibi konukçularin yapraklari üzerinde basidiosporlar çimlenir ve haploid misellerini olusturarak gelismesini devam ettirir. Yaprak üzerinde spermagonia' larini olusturur ve böylece fungusun eseyli üreme devresi baslamis olur. Yapragin alt yüzeyi üzerinde spermagoniumlarin tam altinda aecial siskinlikler meydana gelir ve burada aeciosporlar olusur. Burada aecipsorlar bol miktarda ürer ve etrafa dagilir.
Hastalik etmeninin ardiç konukçusunda (Juniperus virginiae) ise olusan bu aesiosporlar tarafindan enfektelenir. Aesisporlar rüzgar ile tasinir ve sonraki baharda ve yaz aylarinda ardiç igne yapraklarini ve aksillari gözlerini infekteler, infektelen yerlerde galler olusmaya baslar. Fungal etmen kis gibi olumsuz kosullari bu gallerde geçirir. Bahar aylarinda, özellikle nemli havalar gallerin sismesine neden olur ve fungusun telial çikinti gallerden disari çikmaya baslar. Burada üretilen teliosporlar sonradan çimlenir ve diger konukçusuna yayilacak olan basidosporlarini üretir ve bu basidiosporlarda Armut ve elma gibi konukçularini infekteler.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Armut ve elma gibi konukçularinda hastalik belirtileri yapraklarda görülür ve bunlar yapraklarin üzerinde küçük, kirmizi lekeler olarak görülmeye baslar. Olusan bu lekeler hafifçe sikin bir sekilde görülür ve kabaran yerler üzerinde küçük, siyah noktaciklar meydana gelir. Bunlar epidermis altinda olusan pinidlerdir (spermagonium). Lekenin alt yüzeyinde siskinlikler daha fazladir, bunlar yaklasik 2-3 mm kadardir. Hypertrofi (asiri büyüme) nedeniyle meydana gelen urlar 3-5 mm büyüklügünde olup, renkleri baslangiçta kirmizi daha sonra ise daha koyu bir renk alir. Bu urun üzerinde ise 3-6 mm uzunlugunda beyaz renkli uzantilar görülür. Bu uzantilar inek memesi seklindedir. Dolayisi ile hastalikta ismini buradaki siskinlik ve uzantilardan almaktadir. Yapragin alt yüzeyi üzerinde olusan siskinlikler aecial siskinliklerdir ve burada bol miktarda aeciosporlar olusur.







Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Armut ve elma bahçeleri civarindaki ardiçlari gözden geçirmek ve hastalikli görülen dalar budanmali.
3. Ardiç agaçlarinin bol oldugu yerlerde, özellikle armut bahçesi tesis edilmemeli.
Kimyasal mücadele
Armut agaçlari yaprak açinca %1' lik Bordo bulamaci, Bakiroksit ve Bakiroksiklorit gibi bakirli preparatlar tavsiye edilmektedir.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Gymnosporangium sabinae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net